Om mig

Färg, form och material har intresserat mig sedan jag var liten. Jag växte upp i Dalarna där hantverkstraditionerna är starka och jag hade nästan alltid något för händerna; stickade, broderade, sydde och renoverade möbler. Att denna flinkhet i fingrarna skulle leda mig till vad jag gör idag, förstod jag inte då.

Efter universitetsutbildning och många års arbete som ekonom, kom min passion ikapp mig. Jag började förstå att det naturliga för mig var att jobba med händerna och skapa.
Några år i Australien och ett antal keramikkurser både där och härhemma i Kullabygden blev startskottet. Arbeten med utställningar och försäljning av keramik, ett stort intresse för vackra bruks- och konstföremål samt viljan att uttrycka mig, gjorde att jag sedan så småningom bokstavligen fastnade i leran.

Jag upptäckte att lera var ett material som passade mig bra. Naturlig, ursprunglig och nästintill obegränsad i sin form, ger den mig många möjligheter att skapa. Gärna i kombination med andra material. Jag är impulsiv och nyfiken vilket gör att jag är ombytlig i både arbetssätt och materialval och det speglas också i mina alster. Jag jobbar mycket utifrån känsla men får även inspiration till skapandet i naturen och i mitt vardagliga liv. På hundpromenader, i skogen, på fjället, vid havet, på yogan – i stort sett överallt. På morgnarna, då jag precis vaknat och fortfarande befinner mig mellan dröm och verklighet, är min hjärna som mest kreativ och det är då de flesta idéerna kommer till liv. Sedan fortsätter jobbet i verksta’n…

Med min keramik vill jag förmedla det vackra, lustfyllda och användbara. Jag arbetar mycket med mjuka, organiska former. Jag kavlar med min stora och nötta träkavel, sitter med en lerklump i handen och tummar, ringlar och skulpterar. Ibland hamnar jag vid drejskivan. Jag arbetar mest i stengods för att det är hållbart, men mjukheten i lergods är ibland svår att motstå. Rakubränning ligger mig särskilt varmt om hjärtat; den snabba processen, kontrasterna mellan den sotsvarta skärven och den oberäkneliga krackelerade glasyren. Jag gillar kontraster, så även i livet.

CV

Autodidakt, förutom ett antal kurser enligt nedan.

Kurser:
Hazelhurst Regional Gallery & Arts Centre, Australien
Capellagården, Carl Malmstens skola för gestaltande arbete, Öland
Munka Ljungby Folkhögskola, rakubränning

Jurybedömda utställningar:
Kullasalongen 2012, Krapperups Konsthall
Kullasalongen 2013, Krapperups Konsthall
Kullasalongen 2014, Krapperups Konsthall
Kullasalongen 2016, Krapperups Konsthall